Diavetítő

 Roma Polgárjogi Szövetség
5502 Gyomaendrőd, Fő út 80.
Telefon: 06-70/286-6023
E-mail: romapolgarjogiszovetseg@gmail.com
Web: www.romapolgarjogisz.mlap.huProgramjaink:

Nemzetiségek napjával egybekötött karácsonyi rendezvény
2015. december 18.

Játszóház

 

* * * *

A Roma Polgárjogi Szövetség folyamatosan biztosítja a közösségi irodát felkeresők számára az ügyintézéshez (elektronikus, papír alapú) szükséges segítségnyújtást - kérelmek elkészítése, nyomtatás, fénymásolás, tanácsadás...

 

* * * *

2015. július 11. napján került megrendezésre a már hagyománynak számító Békés Megyei  Roma Kulturális nap, valamint a Békés Megyei Roma Labdarúgó Torna.

 

 

 

 

* * * *

Nemzetközi Roma Nap

2015. Április 8-án a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat kihelyezett testületi ülésen ünnepelte meg a Nemzetközi Roma Napot. A városházi ülést követően a Roma Polgárjogi Szövetség közösségi házában folytatódott a program, ahol kapcsolódó előadások hangzottak el, majd „Jó ebédhez szólt a nóta”… tehát egy jó csülökpörkölt elfogyasztása következett, természetesen cigányzene kíséretével.

   

* * * *

A Roma Polgárjogi Szövetség 2015 január 16. napján Geszten ruha és tartós élelmiszerosztást tartott a rászoruló családok részére.

 

2014. ÉV

Nemzetiségek napja, Karácsonyi rendezvény

Mint minden évben az idén is 2014. december 18.-án a Roma Polgárjogi Szövetség Gyomaendrődön megrendezte a Nemzetiségek Napjával egybekötött Karácsonyi rendezvényét.

Reggel 9:00 órakor Szécsi Zsolt elnök köszöntötte a megjelent embereket, ezt követően Toldi Balázs Polgármester mondta el ünnepi gondolatait, majd Jónás Jánosné a Békés Megyei Roma Önkormányzat elnöke megnyitotta a rendezvényt. Mindezek után Szécsi Zsolt elnök a Roma Polgárjogi Szövetség nevében a közösségért végzett munkájáért kitüntette Köveskúti Ferencet.

9.15-kor a Napsugár óvoda (főleg roma származású óvodásai) műsora volt látható.

9.30-kor a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola diákjai adták elő ünnepi műsorukat.

9.45-kor a Szent Gellért Katolikus Gimnázium ünnepi műsora volt hallható.

10. órakor Botos János és cigányzenekara a Nemzetiségek Napja alkalmából hagyományos cigányzenével szórakoztatta a közönséget.

10.20-kor megérkezett a mikulás, aki a gyerekeknek szaloncukrot és csokoládét osztott, felnőtteknek pedig cipős dobozban tartós élelmiszert.

11.00 órakor a jelenlévőknek  illetve a fazékkal érkezőknek a készlet erejéig birkagulyást osztottunk.

A nap folyamán délelőtt 9:00 órától – 12:00 óráig egészségnapot is tartottunk, ahol ingyenes vérnyomás és cukormérésre volt lehetősége a résztvevőknek.

* * * *

A Roma Polgárjogi Szövetség 2014 október 6.-án ismételten alapkompetencia fejlesztő képzésnek ad helyet, ahol a résztvevők megélhetési támogatásban részesülnek.

* * * *

2014. október 1. napjával kedvezményes KRESZ tanfolyam indult, melynek a Regionális Roma Közösségi Ház ad otthont.

* * * *

Játszóház

A Roma Polgárjogi Szövetség 2014. február 23-án a Regionális Roma Közösségi Házban játszóházat szervezett. A programon számos gyermek vett részt, ahol szebbnél – szebb rajzok készültek a farsang jegyében. Készültek természetesen farsangi álarcok is.

A résztvevőket szendviccsel és üdítővel vendégelte meg a szervezet.

* * * *

2013. ÉV

Nemzetiségek napjával egybekötött karácsonyi ünnepség

 

Békés Megyei Roma Labdarúgó Torna
2013. július

Nagy készülődés előzte meg az immáron második alkalommal megrendezésre kerülő Labdarúgó Tornát. A futballmérkőzéseken több Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigány Missziója mutatta meg tehetségét.

A jeles nap menete a következőképpen történt: 

- 8.30 – tól Regisztráció a csapatok részére

- 9.00 – kor Szécsi Zsolt Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mint házigazda köszöntötte a megjelenteket, ezt követően Várfi András Gyomaendrőd polgármestere köszöntötte a város nevében a megyéből érkező játékosokat. 

Rejtő József MSZP II. körzet választó kerületi felelőse tolmácsolta Teleki László Országgyűlési képviselő jókívánságait és jó mérkőzést kívánt.

- 9.15 – kor Várfi András Polgármester kezdőrúgásával elkezdődött a futballmérkőzés. A nyolc csapatból az első helyezést Doboz, második Szarvas, harmadik Békés csapata végzett.

A futball mérkőzést követően Szécsi Zsolt mind a játékosokat, mind pedig a jelenlévőket meginvitálta egy finom babgulyásra. Az estebéd alatt Dósai Flórián szolgáltatta a zenét. A jó hangulat úgy felkorbácsolta a jelenlévők kedvét, hogy volt aki táncolt és énekelt. A nap folyamán, mind a helyi lakosság, mind pedig a vidékről érkezettek kérték Nemzetiségi Önkormányzatunkat, hogy a jövőben is rendezzük meg a Békés Megyei Roma Labdarúgó Tornát.

Végül megköszönjük Támogatóink segítségét


Támogatóink: 

  • Gyomaendrőd Város Önkormányzata
  • Roma Polgárjogi Szövetség
  • TÓTKAÉP Építőipari Kft.
  • Rejtő József MSZP
  • Mágus – Comp
  • Marton Ferenc 
  • És még sokan mások akink munkájukkal hozzájárultak e kellemes nap létrejöttéhez.

Köszönjük!

A Roma Polgárjogi Szövetség 2013. május 22 és 23.-án élelmiszer csomagot osztott 50 gyomaendrődi és 10 békési család számára. A csomagoknak minden család nagyon örült, mivel elég nehéz a megélhetésük. A csomag osztást a Magyar Élelmiszer Bank  támogatta.

A Roma Polgárjogi Szövetség 2013.május.26-án megrendezte gyermeknapi programját a helyi Roma Közösségi Házban. A rendezvényen 80 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vett részt szüleikkel közösen. A rendezvényen Szécsi Zsolt a Roma Polgárjogi Szövetség elnöke köszöntötte a gyermekeket a gyermeknap alkalmából.

 

A nap folyamán a helyi Napsugár ovi műsora volt látható. Mindezek után különböző ügyességi játékok, számítógépezési lehetőség, kézműves foglalkozás, és ÖKO sarok várta a gyermekeket. A Magyar Élelmiszer Bank által joghurtok és különböző édességek lettek kiosztva a jelentkezőknek.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazok támogatását, akik nélkül a gyereknap nem valósulhatott volna meg.

Magyar Élelmiszer Bank

Rejtő József

Fülöp István

Marton Ferenc

Roma Polgárjogi Szövetség Önkéntesei

Köszönjük!

Anyák napja a Napsugár Óvodában

2013.04.30.

A Roma Polgárjogi Szövetség és a Napsugár Óvoda közös rendezésében került megszervezésre az anyák napi rendezvény, melynek az óvoda adott helyett.

Ami csak szép, jó és igaz, mind-mind szeretnénk elmondani ilyenkor, szeretnénk megköszönni azt a sok felbecsülhetetlen szeretetet, törődést, gondoskodást, melyet édesanyánktól kaptunk, s kapunk.

Minden családban nagy izgalommal készülõdnek erre a napra a gyerekek. Titkolózva köszöntõ verseket, dalokat tanulgatnak, kedves meglepetéseket, ajándékokat készítenek.

Ezen a napon délelőtt meghívtuk az anyukákat, nagymamákat az óviba. Családias, meghitt hangulatú műsor igyekezett kifejezni a gyermekek szeretetét, személyes érzéseit, amit édesanyjuk és mamájuk iránt éreznek. A dalos, verses köszöntő után, egy kis apró ajándékot és virágot adtak át szeretteiknek a gyermekek. Külön meglepetés volt a szülők számára hogy lehetőég nyílt a műsor után egy kis vetítésre, ahol megtekinthették a nevelési év során eddig készült fotókat az ovisokról.

Egy meghitt és szép délelőttöt töltöttünk együtt a kedves anyukákkal és nagymamákkal.

Egyesületünk a korábbiakhoz híven szeretne további rendezvényeket szervezni az óvodával közösen, melynek az ovi is nagyon örül.

* * * *

2013. április 16. napján a Roma Polgárjogi Szövetség ruhaosztást tartott.

* * * *

Nemzetközi Roma Nap

2013. április 08.

Program:

0830- 0900    Érkezés

0900- 0920    Köszöntő

Szécsi Zsolt - Roma Polgárjogi Szövetség elnöke

Várfi András- Gyomaendrőd Város Polgármestere

Pusztai József- Országos Roma Önkormányzat Megyei képviselője

0920- 0940    Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény diákjainak műsora

0940- 1000       A Cigányság helyzete az egészségügyben –

                   Dr. Torma Éva főorvos

1000- 1015       Kávé szünet

1015- 1035       A Romák hitvilága –

                   Czank Gábor Római Katolikus Plébános

1035- 1100       A gyomaendrődi cigányság múltja, életének bemutatása –

                   Dr. Szonda István Néprajzkutató

1100- 1120       A „Roma kultúra, hagyományok” c. rajzpályázat eredményhirdetése

1120- 1140       A Fekete Angyalok zenés műsora

1300-                  Szilágyi Róbert lemezbemutatója

1200- 1210       Zárszó

                   Szécsi Zsolt - Roma Polgárjogi Szövetség elnöke

Az előadásokkal párhuzamosan az „Egészségnap” keretében a résztvevőknek lehetőségük lesz térítésmentesen helyben szűrővizsgálatokat ( vércukorszint, vérnyomás,…stb. mérés) igénybevenni.

 

Helyszín:  Regionális Roma Közösségi Ház         
5502 Gyomaendrőd, Fő út 80. sz..

Várunk minden kedves látogatót!

* * * *

 

Megemlékezés

 

“Van az emberi szívnek

egy halk szavú és előkelő vendége néha,

az Emlékezés.”

(Bánáti Szohner Sándor)

2013. február 24-én vasárnap 17.00 órakor a Gyomaendrődi Szent Imre Római Katolikus Templomban szentmise keretében emlékezünk meg a rasszizmus áldozatairól.

A misét követően gyertyagyújtásra kerül sor a templomkertben lévő feszületnél.


Az 1960-as évekbeli endrődi cigányság életének bemutatása című fotókiállítás megnyitója

A Roma Polgárjogi Szövetség képviseletében Szécsi Zsolt elnök és Dr. Szonda István néprajzkutató kezdeményezésére megrendezésre került 2012. augusztus 29-én az „Endrődi látogatás 1966” elnevezésű fotókiállítás.

Köszöntő beszédében Szécsi Zsolt elnök kiemelte, hogy „múlt nélkül nem lehet a jelent és jövőt építeni”. Megnyitó beszédet Dr. Szonda István néprajzkutató mondott.
A fotókiállítás megnyitásán közel 70 érdeklődő vett részt, köztük Várfi András polgármester úr, illetve a képviselő-testület tagjai, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, helyi oktatási, szociális, egyházi intézmény vezetői,ill. a helyi és regionális média képviselői.

A kiállításon Botos János és zenekara muzsikált. A rendezvény lehetőséget adott az érdeklődőknek, hogy néhány pillanat erejéig a feledés homályába merülő múlt ismét felderengjen.
A résztvevők örömüknek, meghatottságuknak adtak hangot, mikor a kiállított képeken „megelevenedett a múlt” felismerték önmagukat, illetve családtagjaikat.

A kiállítás 2012. szeptember 30. napjáig megtekinthető:
Regionális Roma Közösségi Ház
5502 Gyomaendrőd, Fő út 80. sz.

 

“Van az emberi szívnek
egy halk szavú és előkelő vendége néha,
az Emlékezés.”
(Bánáti Szohner Sándor)

Linkajánló
Menüdoboz
Naptár, Események