Diavetítő

Roma Polgárjogi Szövetség 
5502 Gyomaendrőd, Fő út 80. sz.
  Telefon: 06-70/286-6023
E-mail: romapolgarjogiszovetseg@gmail.com

 Web.: www.romapolgarjogisz.mlap.hu

Együttműködések, beszámolók, programok

Szervezetünk két Rózsahegyis Tehetséggondozó pályázat záró programjának is helyet adott. Úgy gondoljuk, nagyon jók az ilyen, s ezekhez hasonló programok. Lehetőségeinkhez mérten többször szeretnénk hasonlókat rendezni.

A roma fiatalok tehetségfejlesztésének, a fejlesztést végző szakemberek képzésének, valamint a roma fiatalok tehetségsegítővé válásának támogatására

(A pályázat kódja: NTP-RITP-MPA-12)

A pályázat célja : Erdei iskola vagy nyári tábor megvalósítása, amely alkalmas a roma fiatalok tehetségfejlesztésére.

A támogatás mértéke, intenzitása :

A projekt összes költségének 100%-a elszámolható, a pályázathoz saját forrás biztosítása nem kötelező.

Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola és Kollégium nyertes pályázatok:

2011. év:

Roma tehetségműhelyek és fiatal roma tehetségsegítők támogatása   NTP-OKA-XXIII-055

Hagyomány Tehetséggondozó Műhely

Roma Tehetségműhelyek és fiatal roma tehetségsegítők támogatása   NTP-OKA - XXIII-043

Identitás Tehetséggondozó Műhely

2012. év:

A roma fiatalok integráló környezetben megvalósuló tehtségsegítő szolgáltatásokhoz történő hozzáférésének javítására szolgáló programok támogatása   NTP - RITP - 11-0033

Velem - Veled Tehetségműhely

Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégium

2013. év:

A roma fiatalok tehetségfejlesztésének, a fejlesztést végző szakemberek képzésének valamint a roma fiatalok tehetségsegítővé válásának támogatására

NTP- RITP -MPA - 12-009

Hosszú út …

A cigányság számára is, de a gyerekek számára is hosszú a bejárandó út- ezért választottuk e két szót pályázatunk címének.

Ez a program szervesen ráépül az előző 2 év tehetségműhelyeinek programjára. Az ott elkezdett hagyományőrzés, identitástudat erősítés, a roma kultúra értékeinek felismerése, saját művészet megismerése, zenei ismeretek bővítése, természeti környezet megóvása, továbbtanulási lehetőségek megismerése volt a cél. Foglalkoztatással, országjárással, a tágabb környezet megismerésével telt el a hét. Ügyesedett a kezük, élesedett az elméjük, nyitottabbak lettek a világra.

Rövid beszámoló erről a hétről:

Az első nap legizgalmasabb része az Endrődi Tájházban a volt. A teknővájásról, fakanálfaragásról mesélt a gyerekeknek Dr. Szonda István, majd a fakanál faragásának mindenki neki is látott. A következő nap is szórakoztatónak ígérkezett, mert selyemfestés és gyöngyszövés várt a gyerekekre. Ám a leginkább áhított mégis a kirándulás volt.

Reggel 7 órakor indultunk. Megkezdtük hosszú utunkat. Többször tartottunk pihenőt, de így is a kora délutáni órákban már Pécsen voltunk. Szeretettel fogadtak bennünket a Gandhi Gimnázium Kollégiumában, ahol lepakoltuk a csomagokat, majd elindultunk a gimnáziumba ott az ig. helyettes vezetett körbe bennünket. Csodálatos épületben tanulhatnak itt a gyerekek, a mieink közül többen mondták, hogy tanulmányaikat szeretnék itt folytatni. Buszra szálltunk, majd megkerestük a Rácz Aladár Közösségi Házat, ahol igazgató úr várt bennünket és vezetett végig a tárlaton.

Innen gyalog mentünk a Széchenyi térre, ahol megnéztük a nevezetességeket. Este 6-kor vacsoráztunk (4 fogásos) a kollégium éttermében. Ágyneműk felhúzása, kipakolás, tusolás után igen sok időt vett igénybe, mire mindenki elaludt.

A reggel hamar eljött, 8-kor már reggeliztünk. Összeállítottuk az útravalókat, majd felültünk a buszra, megbeszéltük a részletes programot. A TV-toronyig meg sem álltunk. Verőfényes napsütésben nézhettünk szét a kilátó teraszáról. Tízóraizás után múzeumok sora következett. Először a Zsolnay Múzeumot néztük meg, majd a Bányászati Múzeum tárnáiban folytattuk utunkat. Kipróbálták a vasúti kocsit, megtapogatták a csillét, a szívlapátot… Innen átmentünk az udvar túloldalára, s máris a Vasarely Múzeumban voltunk. Rövid séta után elértük a Dóm teret, ahol kicsit megpihentünk, elfogyasztották az ebédre szánt élelmet, majd a térképek kiosztása után feladatot kaptak. Következett a Csontváry Múzeum. A kiállítás megtekintése után a csoportoknak a térkép segítségével kellett eljutnia a Barbakán kertbe, illetve a Szent István térre. Ez hamar sikerült minden csapatnak, ezért folytattuk az utat a Szabó Marcipán Múzeumba. Elsétáltunk a Szerecsen Patikába, majd a Klebersberg Kunó sétányon a várfal mellett elmentünk egy játszótérre. Este fél 7-re rendeltük a vacsorát. Vacsora (4 fogásos) után fürdés. Sötétedés után bújócskázás, majd ismét fürdés, fekvés (alvás) következett.Az ágynemű lehúzása, sepregetés, reggelizés, máris a buszban voltunk, igyekeztünk a MECSEXTRÉM PARK-ba.  Itt felsorolni sem lehet, mennyi játékon és hányszor ültek, álltak, estek a gyerekek. Volt itt mászófal, bika, csúszda, gokart. Szaladtak egyik helyről a másikra. Itt megebédeltek, majd futás a bob pályához. Sikítások és kacagások közepette boboztunk 8-10 –szer. Innen az erdei kötélpályához mentünk, ahol bátorság és magasság alapján különböző pályákat mászhattak meg a gyerekek. Sajnos az utazás miatt már 16 órakor indulni kellett. Az úton még megvacsoráztunk egy étteremben, majd este 10 óra után nem sokkal érkeztünk meg az indulás helyszínére, ahol a szülők már fogadták a gyerekeket.

A családi napot nagyon vártuk mindannyian. A tyúkok darabolásával indult a nap, melyben segítségünkre volt néhány szülő, csak úgy, mint a főzésnél. Volt olyan szülő is, aki 4 tepsi süteménnyel készült erre a napra. Reggel 8 órára már minden és mindenki a helyszínen volt a felnőttek közül. Lázas munka folyt a konyhában és az udvaron az üst mellett is. Mire 10-kor kezdődött a játszóház a teremben, fogózás és kiütőcske a téren, az udvaron pedig egész nap szólt a zene, volt ének, tánc – mindenki itt volt. Sós és édes süteményeket fogyaszthattak a vendégek, míg az ebéd elkészült. Kicsit öregek voltak a tyúkok, így csak 1 óra körül tudtunk megebédelni. Dobostortával zárult az ebéd.

Csodaszép, verőfényes őszi hetünk volt, reméljük jövőre is lesz lehetőségünk ehhez hasonló programok megvalósítására.

Köszönjük mindenki munkáját, részvételét, segítségét!

Szentpéteriné Uhrin Ildikó és Szentpéteri Boldizsár

* * * *

Linkajánló
Menüdoboz
Naptár, Események